e-Ügyintézés
Időkép Kisszállásról
Időjárásállomás
Archívum
Kisszállási Naptár
2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

A mai Kisszállás

Riport Kispál István-nal, aki 1990 óta tagja Kisszállás képviselő-testületének, és 1999 óta tölti be a polgármesteri posztot.

Kisszállás látványos fejlődésnek indult. Milyen fejlesztéseket hajtottak végre?
– Képviselőként és polgármesterként is eltökélt szándékom volt, hogy a köztisztaságát javítsuk. A lakosok is aktívan részt vesznek a munkában, és szemléletük is pozitív irányba változik.

Településünk nem tudott fejlődni, mert a pályázatokhoz szükséges önrésszel nem rendelkezett. Szerencsére 1999-ben a gázközmű vagyonunkat értékesíteni tudtuk. Ez 43 millió forintos bevételt jelentett az önkormányzatnak. Ekkor szereztem az emberektől és az intézményvezetőktől az első „feketepontomat”.

Iskola

Az én véleményem az volt, hogy ezt az összeget nem szabad működésre fordítani, hanem fejlesztési tartalékot kell létrehozni belőle. A képviselő-testület partner volt a döntésemben, az intézményvezetők pedig tudomásul vették. Ebből a pályázati alapból közel 200 millió forint beruházás valósulhatott meg. A 2006-os év legnagyobb beruházása az AVOP pályázat segítségével a Kisszállás belterületét és az 53-as főutat összekötő út megépítése volt.

Óvoda

Így megszűnt a „zsáktelepülés” jelleg, és közelebb kerültünk Kiskunhalashoz. A gazdálkodók és a tanyán lakók életét is megkönnyítettük. Másik nagy beruházásunk az uniós követelményeknek megfelelő piaccsarnok.

Kisszállás lakóinak életében fontos a piac, melyet heti két alkalommal tartunk. A piaccsarnok épületében kialakítottunk két üzlethelyiséget, valamint az épület előtt 64 férőhelyes parkolót.  Az általános iskola felújítására is megnyertük a pályázatot, de a pályázati forrás közben kimerült. Égetően szükség lenne az épület felújítására.

A gyermeklétszám egyelőre azt mutatja, hogy nem fenyeget minket az iskolabezárás veszélye. 2008 januárjában ismét projectet nyújtottunk be a támogatás megszerzésére.

Milyen létszámmal működik az iskola?
– Jelenleg 172 tanulónk van, minden évfolyamon egy osztállyal. 16 főfoglalkozású pedagógussal, és négy óraadóval dolgozunk. A születések száma alapján ezt a létszámot tartani fogjuk.

Milyen mértékű a mozgás a faluban?
– Vannak el- és beköltözések. Bízunk benne, hogy ez a 3000 fő körüli lakosságszám megmarad. A már említett Kápolnai út megépítése jó hatással van erre, felértékelődtek az ingatlanok is. Az M9-es autópálya építése nem valósul meg, ahogy tervezték 2013-ig, hanem későbbre tolódik. A településrendezési tervünket is ennek alapján alakítottuk át. Az út mellett beruházási övezeteket alakítottunk ki, azzal a céllal, hogy vállalkozásokat tudjunk fogadni.

Az elkövetkező időszakban milyen fejlesztési céljaik vannak?
– A ciklus elején összeállítottunk egy megvalósítási sorrendet összhangban a 2007-2013-as pályázati időszakkal. A legsürgősebb, ahogy említettem, az iskola felújítása. A másik égető ügy a csatornázás.

Sajnos, pályázni még nem volt lehetőségünk, de a víziközmű társulat megalakult. Az Újfalu nevű településrésznek, mely 39 lakóházból áll, nincs szilárd burkolatú útja, ami az 55-ös főúthoz csatlakozna, ezt szeretnénk megépíteni. Bár Újfalun ivóvízhálózat van, az nem felel meg a követelményeknek, így ezzel is van teendőnk.

A falu belterületén jelenleg 4 kilométernyi útnak nincs szilárd burkolata, ezt is szeretnénk záros határidőn belül megoldani, illetve két utca burkolatát felújítani. A falu közigazgatási területén több meddő kút van. A kutakban lévő melegvíz hőmérséklete és összetétele alapján annak hasznosítását tervezzük elsősorban gazdasági létesítmény és munkahely teremtés szándékával. Várjuk a befektetőket, pályázatokat.

A szomszédos településekkel való úthálózat megépítése is tervben van, gondolok itt Kunfehértóra és Tompára. A meglévő kerülőutakat ki lehetne váltani ezekkel az új lehetőségekkel. Fejlődne a turizmus és nem utolsó sorban a gazdálkodók élete is könnyebb lehetne. A falu templomának nincs tornya, pályázati forrásból még ebben a ciklusban szeretnénk megépíteni.

Folytatjuk a parkosítást. Állandó napirendi téma a külterületi földutak rendbetétele. A LEADER+ program keretén belül közösségi rendezvények céljára tanyaközpontot kívánunk létrehozni. Az önkormányzati bérlakások felújítását is tervezzük. Ha az elképzelések fele megvalósulna, akkor már elégedettek lennénk.

Forrás : Csala Mónika
2008. március

Időjárás előrejelzés
KÖFOP Pályázatok
Oldaltérkép