e-Ügyintézés
Időkép Kisszállásról
Időjárásállomás
Archívum
Kisszállási Naptár
2024. július
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Kastély

A Boncompagni-kastélyt 1855-56-ban emelt neoklasszicista stílusú egyemeletes alápincézett, palatetős téglaépület. Hosszúsága 50m, szélessége 20 m. 1909-től modernizálták, felújították. Központi gőzfűtéssel látták el, a belső falakat textiltapétákkal vonták be, parkettáztak, mintás műkövekkel rakták le auláját, alsó folyosóját. Elöl is, hátul is hatalmas angolpark vette körül. Tulajdonosa Boncompagni-Ludovisi családból Arduina hercegné és San Martinod-i Valperga Henrik gróf, Mayer János unokái voltak. 1948-tól iskola lett egyik része, a másikat tanítók lakásaként használták. Jelentősebb átalakítások történtek benne. 1975-ben a Kiskastély és a Nagykastély közé új diákotthoni szárnyat építettek be. Ma műemlék jellegű épület. Iskola. A főbejárati ajtaja a fa-borítású lépcsőháza, a bejárati ajtó melletti öntöttvas kandeláberek és a megmaradt két öntöttvas csillárja még az eredeti.

Kastély-bejárat
fotó:Hurton Zsuzsanna

A kisszállási uradalmi iskola alapítási éve 1829., amikor Orczy Lőrinc, a terület földesura szobát biztosított az oktatás céljára. Azóta az iskola működése folyamatos. Többször áthelyezték különböző épületekbe, 1939-ig a jelenlegi Községháza helyén álló épületben működött, majd a mai óvoda épületében. 1946-ban a Földművelésügyi miniszter átadta a Boncompagni-féle kastélyt iskola céljára, azóta is ebben a műemlék jellegű épületben működik. Az akkori igazgatóról, Sallai Istvánról kapta az általános iskola a nevét. Hamarosan egy 20 fős internátus is beindult, melynek igazgatója Heves Dénes lett. 1948-ban Sallai Istvánt áthelyezték és ezután Heves Dénes lett az igazgató. A 60-as évektől már közel 350 fős tanulólétszámmal működött a belmajori iskola.

Kastély
fotó:Hurton Zsuzsanna

Az 1945. után létrejött kiterjedt tanyarendszer miatt 6 tanyasi iskola is működött a község területén: Almajori, Tompamajori, Négyestelepi, Tormatanyai, Tüskösi és az Ivánkái iskola. Sajnos ezek az iskolák az 1970-es évek közepére megszűntek. A tanulók pedig az 1975-ben átadott új belmajori kollégiumban kaptak elhelyezést. Sajnos a rendszerváltás után a gyereklétszám csökkent, néhány éve már minden évfolyamon csak egy-egy osztály működik. Jelenleg az iskola tanuló létszáma 169 fő. A szakos ellátottság 100%-os. Két művészeti iskola is működik az intézményben, nagy gondot fordít a tantestület a felzárkóztatásra és a tehetséggondozásra.

Kis kastély

A Nagykastélytól északra épült 1913-ban. Egyemeletes téglaépület. Az alsó szintet a személyzet a felső szintet a vadászvendégek lakták. Ma alsószintje az idősek szociális otthona, az emelet a gyermekek diákotthoni része.

Katolikus templom

Templom
fotó:Hurton Zsuzsanna

A kastély építése idején készült egy kis kápolna is, melyet az 1970-es években kibővítettek és modern a hagyományos katolikus templomoktól eltérő kerek formában építettek meg. A stáció képek is egészen új stílusúak. A templom érdekessége még, hogy nincs tornya.

1873-ben épült, 1974-ben bővítették félkör alakú templommá. A kápolna mögött épült 1910-ben a parókia, melynek kertjében helyi védettség alatt álló normandiai jegenyefenyő található.

Emlékművek

I. és II. világháborús emlékmű

Az I. és II. második világháborúban elesett kisszállási katonáknak állítottak egy emlékművet az iskola (Kastély) előterében, rondóján.

Rohodai temető és a Vitéztelepi temető

Az önkormányzat két külterületi temetőt kegyeleti emlékhellyé nyilvánított, az egyik a Vitéztelepi (Négyestelepi) temető, ahová 1930-1965 között temettek, valamint a Rohodai-temető, amit 1912-1960 között használtak.

Kastélypark

Kastély előtti park
fotó:Hurton Zsuzsanna

A kastély mögött található angolkert, amelyet az 1910-es években telepítettek, 50 katesztrális holdon. A parkban feketefenyő, lucfenyő, hárs, jegenye és gesztenyefák találhatók, valamint értékes cserjék: galagonya, mogyoró és buxus. Évente egy alkalommal nyitották meg a cselédség számára, ilyenkor a hercegnő ajándékokat osztott. Az 50-es évektől itt volt a piac, majd később kiosztották a park nagy részét házhelyeknek. Itt található a mogyorófa, amely botanikai érdekesség, mert az eredetileg bokrot fává metszették. 150 évre becsülik a korát, a törzs legnagyobb mért kerülete 309 cm. Sajnos a fát 2 éve kidöntötte egy szélvihar.

Forrás: Wikipedia

Kisszállási Uradalmi Hírmondó, 2008. Kisszállás Község Önkormányzata, 2008.
Szerk: Erdélyiné Zsoldos Ildikó, Rab Zoltán

Időjárás előrejelzés
KÖFOP Pályázatok
Álláshirdetések
Oldaltérkép