Archívum
Kisszállási Naptár
2021. október
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Az ivóvíz emberi fogyasztásra készül, arra is használjuk!
Az ivóvíz emberi fogyasztásra alkalmas víz. Ahhoz azonban, hogy ilyen tisztaságú vizet kapjunk, egy sor technológiai folyamaton kell átesnie a kezeletlen víznek. Mindez persze energiát és különböző vegyszerek használatát igényli.
Ha ezeket meg akarjuk takarítani, legegyszerűbb, ha nem ivóvizet használunk olyan célokra, amelyek nem igényelnek ilyen tisztasági szintet!
Napi ivóvízfelhasználásunk legnagyobb részét azonban olyan célokra fordítjuk, amelyek esetében nem indokolt ilyen tiszta víz használata. A csapadékvíz-hasznosítás és használt vizek újbóli használata tehát a leghatékonyabb lépés az ivóvíz-takarékosság felé vezető úton.

Mindennapi praktikák az ivóvízfogyasztás mérséklése érdekében:

Íme a kezdő szint:

 • Semmiképpen se mosogasson folyó vízben.
 • Inkább zuhanyozzon! Gyorsabb és víztakarékosabb megoldás, mint a kádfürdő.
 • Fogmosáskor ne folyassa a vizet, használjon inkább poharat.
 • Használjon víztakarékos WC-tartályt és tudatosan alkalmazza kis- és nagyöblítés funkciókat.
 • Ha csöpög a csap, vagy folyik a WC, javítsa meg azonnal.
 • Használjon víztakarékos csaptelepet.
 • Kézmosáskor szappanozás alatt zárja el a csapot. Néhány további ötlet a még tudatosabbak számára:
 • Helyes kézmosás: nedvesítse be a kezét, zárja el a csapot, szappanozza be a kezét, majd öblítse le.
 • Ha fürdőszoba-felújításon gondolkodik, válasszon olyan szaniter termékeket, amelyekhez néhány ezer forintos felárért kérhető antibakteriális bevonat. Ezen nem tapad meg a kosz, tehát kevesebbet kell tisztítani.
 • Ha átfolyós vízmelegítője van, a lassan melegedő vizet műanyag vödörben fogja föl, és használja bármire (ez tiszta ivóvíz).
 • Tanulja meg a matróz zuhanyozást: vizezze be magát, utána zárja el a csapot, szappanozza be magát, és újra kinyitva a csapot, öblítse le. Ez 24 literes fogyasztás a legtermetesebb férfiember számára is. Egy lavórnyi, azaz öt liter vízzel is tökéletesen lecsutakolhatja magát, ha jó nagy szivacsot használ.

Mit igyunk: ásványvizet, vagy csapvizet?
Napjainkban rohamosan nő az ásványvíz-fogyasztás, mind otthon, mind munkahelyeinket egyre természetesebbé válik, hogy ezt isszuk csapvíz helyett. Kérdés, ez-e a helyes irány?
A csapvíz tiszta! Az ivóvíz-szolgáltatók kötelesek hetente többször vízmintákat venni, és azokat akkreditált laboratóriumokban ellenőriztetni. Biztosak lehetünk tehát benne, hogy a csapvíz valóban alkalmas az emberi fogyasztásra.
Az ásványvizek egészségesek, de bánjunk velük csínján!
Az ásványvíz alapfeltétele, hogy oldott ásványianyag-tartalma meghaladja az 500 mg/litert! Az ásványi anyagok ugyanakkor az emberi szervezetre sajátos élettani hatást gyakorolhatnak. Célszerű tehát a különböző típusú vizeket felváltva fogyasztani! Krónikus
betegek pedig minden esetben kérjék ki orvosuk tanácsát, mert egyes ásványvizek akár ártalmasak is lehetnek számukra!
Klíma- és környezetvédelmi szempontból döntő tényező: a csomagolás és szállítás – vagyis a csapvíz a nyertes!
Környezeti szempontból azonban egyértelműbb a helyzet: az ásványvizek PET-palackjai óriási mennyiségű hulladékként jelentkeznek, és a vizes palackok szállítása is üvegházhatású gázkibocsátással jár!

Azaz, klímavédelmi szempontból egyértelmű a döntés: igyon csapvizet!

Eredeti Hír!

Időjárás előrejelzés
e-Ügyintézés
TOP-2.1.3
KÖFOP Pályázatok
Oldaltérkép